Середа, 01.05.2024, 19:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Вхід на сайт
Пошук
Меню сайту


23:30
Чому на клавіатурі літери розташовані не за алфавітом?
Класичний варіант історії появи клавіатурної розкладки QWERTY достатній широко відомий. Він говорить, що один з винахідників друкарської машинки, Кристофер Летам Шоулс, зштовхнувся при конструюванні своїх механізмів з технічною проблемою. Професійні друкарки розвивали при роботі таку швидкість друку, що при швидкому натисканні декількох букв підряд важелі з літерами не встигали відходити від валика з папером і заклинювалися. У відповідь на постійні рекламації Шоулс вирішив цю проблему, помістивши букви на клавіатурі так, щоб максимально сповільнити швидкість друку: букви, часто використовувані в комбінаціях, розташовувалися далеко друг від друга.

У деяких версіях цієї історії уточнюється, що швидкість друку Шоулс не сповільнював, а просто знизив у такий спосіб частоту заклинювань, що саме збільшило цю саму швидкість.

Однак, як уважає Коічі Ясуока, професор Інституту гуманітарних досліджень Університету Кіото, ця загальноприйнята версія не витримує ніякої критики і є міфом чистої води. Досить подивитися на розташування букв: самі часто, що зустрічаються в англійській мові комбінації, - це th, er і re, трохи менш часті gh, as і ty, а ці клавіші розташовані поруч. Як же була справа насправді?

У патенті на друкарську машинку, виданому Шоулсу 23 червня 1868 року, винахідник описав клавіатуру, зроблену за зразком друкуючого телеграфу Хіюза-Фелпса. На дворядній фортепіанній клавіатурі клавіші були розташовані за абеткою («чорні»- у прямому, «білі»- у зворотному). Однак клавіш не вистачало, і Шоулс удосконалив свою конструкцію до чотирирядної клавіатури з рядами по 10 або 11 клавіш. Верхній ряд при цьому використовувався для цифр, наступний- для голосних (-AEI--YUO-), інші - за алфавітом - BCDFGHJKLM і ZXWVTSRQPN. Після деякої перестановки клавіш клавіатура придбала майже сучасний вид, і вперше QWERTY фігурувала в серпневому номері журналу Scientific American за 1872 рік. Ця розкладка використовувалася вже в першій комерційній моделі Remington No.1, що виготовляється компанією E.Remington & Sons з 1973 року (хоча сам механізм був зовсім іншим). Навіщо потрібно було переставляти клавіші? Вірогідно це невідомо, але існує версія, що з метою маркетингу деякі букви довелося перенести, щоб торговельну марку друкарських машинок (TYPEWRITER) можна було надрукувати тільки за допомогою клавіш верхнього ряду.

Звідки узялася легенда про свідоме вповільнення набору? Професор Ясуока схильний уважати її різновидом «чорної полуниці». Уперше ця гіпотеза з'явилася в статті, опублікованій в 1942 році. Її автор, Август Дворак, професор Університету штату Вашингтон у Сіетлі, в 1930-х роках, проаналізувавши частоту використання різних букв і двобуквених сполучень в англійській мові, а також біомеханіку руху пальців, запропонував «наукову» розкладку клавіатури, що прискорювала й полегшувала набір часто вживаних слів. Однак замінити QWERTY, що на той час стала стандартом де-факто, спрощена клавіатура Дворака не змогла.
Переглядів: 948 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0