Субота, 04.05.2024, 05:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Вхід на сайт
Пошук
Меню сайту


20:45
Знайомтеся: перша комп’ютерна миша
   Комп’ютерній миші вже 23 роки. 

  Автором ідеї і розробником концепції знайомої всім мишки був Дуглас Энгелбарт, пише «Росбалт» з посиланням на Calend. У 1963 році він заснував лабораторію, в якій стартувало відразу декілька комп’ютерних проектів. Найпомітнішими з них стали NLS(oNLine System) — гіпертекстова електронна база даних і спеціально розроблений під неї пристрій «миша», — які не призначалися для загального користування аж до середини 1980-х років. NLS з часом обростала новими можливостями. У ній з’явився перший в історії комп’ютерів графічний інтерфейс, що базувався на спливаючих вікнах(автором ідеї став Дуглас), е-мейлер, різні опції для друку тексту. У програмі були навіть вбудовані можливості проведення телеконференцій, що здавалося в 1960-х роках чимось фантастичним. 

  І коли 9 грудня 1968 роки Дуглас Энгелбарт презентував кінцеву версію свого NLS на великій комп’ютерній конференції в Сан-Франциско, це було як грім серед ясного неба. Відтоді ця дата вважається днем народження комп’ютерної миші. 

  У 1970-х роках лабораторія Дугласа брала участь в проекті ARPA із створення комп’ютерної мережі, а NLS використовувалася для створення першої онлайнової бази даних. Саме Стэнфорд, в якому працював Энгелбарт, став другим вузлом ARPANET. У 1980-і роки Дуглас працював на пару корпорацій, але там йому не давали проводити вільні дослідження. Робота строго по графіку і тільки над запланованими заздалегідь продуктами — таке життя було не для нього, і в 1986 році Энгелбарт назавжди залишив корпоративний бізнес, разом з дочкою заснувавши свою власну компанію Bootstrap Institute. Там він міг просувати свої думки, філософію та ідеї в маси або займатися дослідженнями цікавих йому речей. 

  За винахід же комп’ютерної миші 9 квітня 1989 року Энгелбарт отримав премію в $10 тисяч, і увесь гонорар вніс в якості першого вкладу за скромний заміський будиночок. У 1997 році внесок Энгелбарта у розвиток комп’ютерних технологій оцінили вище: його нагородили премією Лемельсона($500 тис.) за видатний вклад в комп’ютерні технології, а пізніше — престижною нагородою Тюринга.

Переглядів: 1464 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0