П`ятниця, 03.05.2024, 10:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Вхід на сайт
Пошук
Меню сайту


09:06
День народження смайла

19 вересня 1982 в 11:44 ранку Скотт Фалман, професор психології університету Карнегі Меллон у Піттсбурзі, відправив колегам електронне повідомлення. 

У цьому повідомленні він запропонував інтернет-користувачам під час спілкування в мережі використовувати послідовність символів - ":-)" - як маркер для жартівливих повідомлень. Свій вибір вчений пояснив тим, що цей значок схожий на усміхнене обличчя.

Правдива історія про смайлик і його творця

Ви думаєте, що смайлик - це такий же винахід людства, як і колесо? Нічого подібного. У смайлика є автор. Вперше жовту усміхнену пику намалював американський художник Харві Болл (Harvey Ball).
На початку 1960-х в Америці почався процес злиття великих страхових компаній. Процес йшов болісно і почав позначатися на так званої корпоративної моралі співробітників. Іншими словами, невпевненість службовців в завтрашньому дні зробила їх більш дратівливими, розгубленими і сумними.
Представники компанії State Mutual Life Assurance Cos. of America вирішили підняти "бойовий дух" своїх співробітників, тобто "змусити" службовців посміхатися всякий раз, коли вони зустрічаються з клієнтами, підходять до телефону або працюють з документами.
Для досягнення поставленої мети вирішено було провести не зовсім звичайну рекламну акцію, але потрібен був яскравий запам'ятовується символ, і в грудні 1963 року страховики прийшли до Харві Боллу.
Як пізніше зізнався Болл, на всю розробку у нього пішло не більше 10 хвилин. За роботу йому заплатили 45 доларів, і це був весь прибуток, який Болл коли-небудь отримував за смайлик: він навіть не хотів реєструвати його як торгову марку, не захищав своє авторське право і, за словами його сина, Чарльза Болла (Charles Ball) , ніколи не шкодував про це: "Він не вмів поводитися з грошима. Він мав звичку говорити:" Ей, я можу одночасно їсти тільки один біфштекс і не можу одночасно керувати декількома автомобілями ".
 Перший смайлик був прикріплений на шпильці, тобто зроблений у вигляді значка і виданий службовцям і клієнтам компанії.
Значки зі смайликами мали успіх. Вони настільки сподобалися клієнтам і агентам State Mutual Life Assurance Cos. of America, що компанія незабаром замовила 10 тисяч таких значків.
Але відомим всьому світу смайлик став лише в 1970-ті, коли двоє братів з Іспанії придумала для смайлика слоган "Have a Happy Day".
Посмішка з таким девізом відразу стала хітом, і незабаром смайлик з'явився на емблемах, листівках, футболках і бейсболках - одним словом, на всьому, що може бути швидко продано.  

Природно, ні про яке авторське право ніхто й не замислювався, а Поштова служба США навіть випустила марку зі смайликом Болла.
У 1971 році французький підприємець на ім'я Франклін Лоуфрані (Franklin Loufrani) зареєстрував усміхнене обличчя як торгову марку в більш ніж 80 країнах. Лоуфрані стверджував, що це він винайшов символ в 1968 році в Парижі.
Лоуфрані заснував корпорацію Smiley Licensing і за кілька років сколотив пристойний стан по всьому світу, обходячи стороною Сполучені Штати.
Болл не став пред'являти позов Лоуфрані, але знайшлися й інші "діячі", які стверджували, що це вони винайшли смайлик. Зрештою, втомлений від усього цього Болл зареєстрував свою версію усмішки, до якої включив свої ініціали.
Болл любив робити пафосні заяви про свій винахід: "Ніколи ще в історії людства і мистецтва не було жодної роботи, яка б, поширившись настільки широко, приносила стільки щастя, радості і задоволення. Не було нічого, зробленого так просто, але став зрозумілим всім".
Будучи вже літньою людиною, Харві Болл остаточно визначив свою місію на Землі - він бачив себе в якості Міжнародного посла щастя і навіть придумав свято - 1 жовтня - Міжнародний День Посмішки (World Smile Day).
Він вважав, що це повинен бути день, "присвячений гарному настрою і добрих справ", і проходитиме під гаслом "Творіть добро. Допоможіть одній усмішці".
Болл, очевидно, був щасливою людиною. Його діти стверджують, що він ніколи не відчував злості і ненависті до тих, хто незаконно поширює мільйони створених ним зображень.
Він помер 12 квітня 2001 року в віці 79 років.
Засновану Харві Боллом "Корпорацію світової посмішки" (World Smile Corporation) очолює його син Чарльз, який уважним чином стежить за тим, ким і як використовується марка: "Наша місія створювати, продавати і ліцензувати продукцію під маркою Harvey Ball Signature Smiley".
Підпис Харві Болла гарантує справжність виробу. Але що дійсно важливо - весь прибуток, вироблена World Smile Corporation після сплати податків, йде на благодійну діяльність. "Ми допомагаємо дітям у всьому світі. Ніяка інша корпорація, що використовує смайлики, не робить цього".

Переглядів: 1233 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0