П`ятниця, 19.04.2024, 17:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Вхід на сайт
Пошук
Меню сайту


19:37
15 січня 2001 року почала працювати Вікіпедія

15 січня 2001 року почала працювати Вікіпедія. Ця енциклопедія – найповніша за всю історію людства.

Вона містить більше 30 млн статей, написаних різними мовами добровольцями з усього світу. І головне – її не потрібно купувати за шалені гроші – доступ до неї має кожен охочий. Це 5-й за популярністю ресурс у світі.

Назва "Wikipedia" утворена від слів "вікі" – технології для створення сайтів та "енциклопедія". Її засновниками є американці – Ларрі Сенгер та Джиммі Вейлз. Сайт складається з 287 мовних розділів. Найбільшою національною Вікіпедією за кількістю статей є англійська, яка містить більше 4 млн статей. 

Україномовний розділ Вікіпедії також швидко росте. Перші статті української Вікіпедії почали з"являтися у січні 2004-го. Зараз їх кількість сягає півмільйона. Це 16-те місце серед усіх мовних розділів та 3-тє серед Вікіпедій слов'янськими мовами. Росте і популярність – щомісячна кількість відвідувань української версії сайту перевищує 90 мільйонів. Серед українських "вікіпедистів" є чимало громадських, культурних діячів, а також науковці.

Створювати та редагувати статті ресурсу може кожен охочий навіть без реєстрації. Це, звісно, викликає запитання щодо достовірності текстів. Критики вказують також на великі об'єми неправдивої чи вигаданої інформації, однак такі тексти виявляють і оперативно виправляють активісти з усього світу. 

Переглядів: 706 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0